visual

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen en antwoorden rond het verhuren, verkopen of huren van woonruimte hebben we alvast op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Verra Makelaars in Den Haag en Rotterdam is uitstekend bereikbaar voor vragen, telefonisch en per mail. 

Wij werken samen met een mediapartner die het volgende voor u kan betekenen: de beste foto's, een videotour, 360 tour en meetrapportage. We kunnen u eventueel zelfs helpen met het stylen van de woning voor de fotoshoot. Met het juiste mediapakket adverteren wij uw woning op Funda en op social media via LinkedIn, Instagram en Facebook.

We bepalen de actuele marktwaarde op basis van referenties in de straat en buurt en op basis van onze waarnemingen terwijl we in de woning zijn. Hierbij vertellen we u welke waarde wij adviseren om de woning voor op de markt te adverteren. Soms kan dit precies op de marktwaarde zijn om een groot aantal aanvragen binnen te krijgen en zoveel mogelijk bezichtigingen in te plannen, maar het kan ook zijn dat er een andere aanpak nodig is. We zullen de verschillende strategieën met u bespreken en wat voor soort koper wij denken dat u aantrekt met uw woning. Als u de voorkeur heeft voor een snelle verkoop, kan dit soms via ons (internationale) netwerk van investeerders en via onze relaties met andere makelaars, of door simpelweg de woning op de juiste manier te adverteren.

Bij Verra Expat Home Services zijn we niet zomaar een verkoop- of verhuurkantoor: we zijn het allebei. Omdat we nauw samenwerken met internationale verhuisbedrijven (Relocators), weten we of de markt goed is om uw woning weer op de huurmarkt te adverteren, of dat het verkopen van uw investering op dit moment de beste oplossing is. We bespreken beide mogelijkheden graag met u.

Geen probleem, we helpen u graag verder. We zullen u in contact brengen met een notaris om een volmacht te ondertekenen, zodat de akte kan worden gepasseerd terwijl u in het buitenland bent. De koopovereenkomst kan ook digitaal worden ondertekend en we zullen u informeren over de belangrijke stappen die u moet nemen voordat u Nederland verlaat.

Bel of mail ons kantoor en een van onze makelaars neemt contact met u op. We zullen u informeren over de vervolgstappen van het verkoopproces en een afspraak plannen om u persoonlijk te ontmoeten. Dit eerste gesprek kan bij ons op kantoor plaatsvinden, of we komen bij u langs om alvast een eerste indruk te krijgen van de huidige staat van de woning en een waardebepaling te geven.

In feite het volledige ontzorgen van A tot Z, wat inhoudt dat we zorgen voor de intake, helpen met de media, alle juiste documentatie over het onroerend goed vinden, de bezichtigingen plannen en bijwonen, de onderhandelingen, het maken van het koopcontract, naar de notaris gaan als nodig en u helpen met de nazorg. Wij zijn een beursgenoteerd bureau bij de VBO (brancheorganisatie voor makelaars) waardoor ook hun algemene voorwaarden van toepassing zijn.

Nee, de vraagprijs is een uitnodiging tot onderhandeling. De verkoper moet het bod van de koper expliciet accepteren voordat er een deal is. Wij kunnen u helpen bij het opstellen van een bod die alle belangrijke aspecten omvat.

Om te kunnen bepalen welke financiële mogelijkheden u heeft, adviseren wij u om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. In principe bepaalt uw inkomen voor welk bedrag u een hypotheek zou kunnen krijgen.

Nee, de voertaal in Nederland is Nederlands en bij aankoop van een huis zijn alle koopovereenkomsten hierdoor ook in het Nederlands. Als aankoopmakelaar begeleiden wij u bij het doorlopen van de koopovereenkomst en staan u bij met eventuele vragen.

Niet alle beschikbare koopwoningen zijn online geadverteerd. De meerderheid van de woningen zullen wel online staan, maar het kan gebeuren dat woningen al verkocht worden zonder dat deze online zijn geadverteerd. Door middel van ons netwerk met andere makelaarskantoren zijn wij op de hoogte van zowel online geadverteerde woningen als woningen die niet online staan.

Waar u zou willen wonen hangt vaak af van meerdere factoren in uw leven, zoals school, werk, sport en uw sociale leven. Wij zijn experts in het geven van objectief advies met betrekking tot de voor- en nadelen van elke locatie en kunnen u onafhankelijk advies geven over de lokale huizenmarkt.

Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te huren wanneer u op zoek bent naar een koopwoning. Echter is het goed om in gedachte te houden dat de verkopend makelaar de belangen zal behartigen van de verkoper(s). Hij/zij zal de verkoper(s) adviseren tijdens het verkoop proces. De verkopend makelaar kan en zal hierdoor niet in de gelegenheid zijn om tegelijkertijd uw belangen te behartigen als koper. Als u op zoek bent naar begeleiding en advise tijdens het koop proces, is het aan te raden om een aankoopmakelaar in te huren.

Tot de kosten koper behoren de overdrachtsbelasting en notariskosten, waaronder het opmaken van de leveringsakte en de inschrijving in het kadaster. Naast de bovengenoemde kosten kunnen er notariskosten zijn voor het opmaken en registreren van de hypotheekakte. Commissies voor makelaars, hypotheekkosten en eventuele kosten voor een taxatierapport of bouwtechnische keuring zijn ook niet inbegrepen. Deze kosten worden doorgaans verrekend via de eindnota van de notaris.

Binnen een paar dagen nadat uw bod is geaccepteerd, ondertekenen beide partijen een voorlopige koopovereenkomst. Deze wordt meestal opgesteld door de verkoper(s) of diens makelaar. Het contract omvat het specifieke huis of appartement, de overeengekomen prijs, de datum van eigendomsoverdracht, de verplichtingen voor zowel de koper als de verkoper en eventuele andere specifiek overeengekomen voorwaarden.

Bij de aankoop van een appartement is een lidmaatschap voor de VvE verplicht. De VvE beheert de zorg voor het gebouw en dient de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren, waaronder zaken als onderhoud en verzekeringen. Alle VvE's zijn gebonden aan Nederlandse wet- en regelgeving en veel hypotheekpartijen hebben strikte regels waaraan de VvE moet voldoen voordat een hypotheek wordt verstrekt.

Er is een klein verschil tussen het kopen van een huis en het kopen van een appartement in Nederland. Als u een huis koopt, bent u de enige eigenaar van het gebouw en de grond. Wanneer u een appartement koopt, koopt u een aandeel in de eigendom van het gebouw en de grond, ook wel appartementsrecht genoemd. Dit geeft u het exclusieve recht om daar te wonen.

In principe moet de bank toestemming verlenen om uw woning te verhuren. Er zijn diverse manieren om als eigenaar aan deze verplichting te voldoen. Vraag een van onze makelaars voor een adviesgesprek en wij kunnen u advies geven hoe u dit traject in goede banen kunt leiden.

 AirBnB is een populaire manier om tijdelijk uw woonruimte te verhuren. Er zitten helaas ook nadelen aan: de meeste VVE’s verbieden het, de woning wordt zeer intensief bewoond (vaak meerdere personen delen een woning) en er is best wel veel zorg nodig om de woning telkens gereed te maken (schoonmaak, in- en uitcheck). Bij expat verhuur heeft u elke paar jaar een nieuwe huurder, is er sprake van minder slijtage en heeft u nauwelijks omkijken naar de woning.

In principe loopt uw huidige opstalverzekering gewoon door, belangrijk is wel om te vermelden aan de verzekeraar dat je het gaat verhuren. Soms moet u dan nog een kleine extra premie betalen. VERRA kan tevens helpen bij het vinden van de juiste verzekeraar die speciale verhuur aansprakelijkheidspakketten aanbieden. Mocht u in overweging nemen uw woning gemeubileerd aan te bieden, regel dan ook een inboedelverzekering voor de meubels.

De term ‘expat’ is een verzamelterm voor alle ‘Internationals’ die in Nederland werken en een andere nationaliteit bezitten. Expats zijn vaak tijdelijk in Nederland bij een grote multinational zoals Shell of Unilever, hebben meestal een zeer goed inkomen en zoeken een tijdelijk huis of appartement om een aantal jaren in te verblijven. Zij zoeken meestal grote woningen voor gezinnen of op goede locatie gelegen appartementen die in goede staat van onderhoud zijn. Zij zoeken meestal een gemeubileerde woning omdat zij na een aantal jaar weer terug gaan naar hun land van herkomst of naar een nieuwe missie in het buitenland. Dit soort huurders zijn vanwege het tijdelijke karakter en de sterke financiële positie zeer interessante huurders voor woningeigenaren. VERRA kan in een vrijblijvend gesprek tips geven om uw woning verhuur klaar te maken voor expats.

Het belangrijkste is om een goede verhuurmakelaar in te schakelen die het segment bedient waarin uw woning zich bevindt. U wilt natuurlijk een kapitaalkrachtige huurder die niet voor altijd in uw woning blijft zitten. Een goed juridisch dichtgetimmerd huurcontract is daarbij van essentieel belang. Bij een vrijblijvend adviesgesprek met VERRA Real Estate komen deze belangrijke onderwerpen naar voren. We bespreken onder andere de juridische consequenties van het huren en bepalen we de huurwaarde (taxatie). Bovendien geven we u tips en aandachtspunten om de woning verhuur klaar te maken om de juiste expat huurder aan te trekken.

In Nederland geldt het woningwaarderingsstelsel. Dit houdt in dat een woning op basis van een bepaald aantal punten een maximale huurprijsgrens kent. Boven de 145 punten (737,14 euro) is de woningmarkt geliberaliseerd (vrije sector). Dit houdt in dat u zelf de huur kunt bepalen. VERRA Real Estate kan samen met u een geschikte marktprijs bepalen bij een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over de inkomsten van de huur betaal je in principe geen directe belasting. In Nederland betaal je echter wel indirect belasting via het zogeheten boxenstelsel. Indien het uw eigen woning is die u tijdelijk wilt verhuren, betaal je belasting in box 1. Is de woning een tweede woning bijvoorbeeld, betaal je belasting over de waarde van de woning minus aftrek van een eventuele hypotheekschuld in box 3. Daarnaast betaal je natuurlijk net als je eigen woning eigenaarsbelastingen zoals WOZ belasting.

  1. Bepaal je budget: Bepaal hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan huur per maand en houd hier rekening mee bij het zoeken naar een woning.

  2. Zoek op verschillende websites: Er zijn verschillende websites waar je tijdelijke huurwoningen kunt vinden, bijvoorbeeld via het huuraanbod van Verra. Door op verschillende sites te zoeken, kun je een groter aanbod zien en meer kans maken op een geschikte woning.

  3. Wees specifiek in je zoekopdracht: Gebruik specifieke zoektermen, zoals "tijdelijke huur" of "huur voor bepaalde tijd", om gericht te zoeken naar woningen die aan je eisen voldoen.

  4. Maak een afspraak voor een bezichtiging: Als je een geschikte woning hebt gevonden, maak dan zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Dit geeft je de kans om de woning in het echt te zien en te beoordelen of deze aan je eisen voldoet.

  5. Lees de huurovereenkomst zorgvuldig door: Voordat je een huurovereenkomst tekent, is het belangrijk om deze zorgvuldig door te lezen en te begrijpen. Let hierbij op de duur van de huur, huurprijs, borg, gas, water en licht, verzekeringen en eventuele opzegtermijnen.

  6. Check de locatie: Controleer of de woning zich op een geschikte locatie bevindt. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tot het openbaar vervoer, de nabijheid van winkels of andere voorzieningen die je nodig hebt.

  7. Maak duidelijke afspraken met verhuurder: Als je besluit om de woning te huren, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de verhuurder over de huurprijs, de verwachtingen rondom onderhoud, gebruik van de woning, etc.

Let wel, houd er rekening mee dat tijdelijke huurwoningen vaak snel worden verhuurd, dus wees snel als je een geschikte woning hebt gevonden. Verder is het ook belangrijk om te weten dat de huurprijzen in sommige gebieden hoger kunnen zijn dan in andere gebieden. Dus, het is aan te raden om je zoekgebied aan te passen aan je budget. Ook is het aan te raden om gebruik te maken van een huurmakelaar, zij kunnen vaak snel een geschikte woning vinden en kennen vaak de regels en wetgeving die van toepassing zijn op tijdelijke huur.