visual

Woningmarkt koelt af: wat is slimmer, eerst verkopen of juist eerst kopen?

Het afgelopen kwartaal zijn de huizenprijzen flink gedaald na jaren van ongelofelijke stijgingen. Dat de woningmarkt nu wat afkoelt met de stijgende rente en inflatie is dan ook niet zo gek. Indien u nu graag wilt verhuizen, wat is dan verstandig? Eerst uw woning verkopen of toch eerst kopen?

Indien u uw woning eerst verkoopt, geeft dit meer zekerheid over wat u uiteindelijk overhoud en hoeveel overwaarde u kunt meenemen naar een eventueel nieuw huis. Bovendien voorkomt het dubbele woonlasten. Het nadeel is dat u op een gegeven moment uw huis uit moet en dan dus onder druk een nieuw huis moet kopen.

Koopt u eerst, dan heeft u het risico dat u met dubbele lasten komt te zitten als u uw woning niet weet te verkopen.  Heeft u momenteel al een gunstige hypotheek? Bij een verhuizing naar een nieuw huis kunt u meestal uw huidige hypotheek ‘meenemen’. Het is wel belangrijk om te beseffen dat als u wilt blijven gebruik maken van de hypotheek aftrek, dat u verplicht wordt de overwaarde van uw woning dan in uw nieuwe woning te steken. Het goede nieuws is dat u dan in principe nagenoeg dezelfde lasten houdt.

Belangrijk is daarom om met een makelaar en een financieel adviseur te schakelen om een goed plan van aanpak te maken zodat u beide risico’s kunt beperken. VERRA Makelaars heeft goede contacten zodat u met een gerust hart uw droomwoning kunt kopen en uw eigen woning kunt verkopen.